Saker att göra i brf:en

Det finns några saker som jag vill göra i bostadsrättsföreningen. Flyttade i början på året in i ett radhus med utökade möjligheter till egen odling. Varje hus i vår länga har nämligen ett växthus istället för en gräsmatta. Utmärkt för mig som är intresserad av att odla.

Kompost

Jag vill också ha en egen kompost och har tidigare haft en Bokashi-kompost trots att jag bott i lägenhet. Detta är ett fiffigt sätt att ta hand om sitt eget matavfall trots att man inte har någon tomt. På ett effektivt sätt samlar man matrester, grönsaker och skal i en hink och strör på lite magiskt “bokashi”. Man dränerar på vätska och får en kompakt klump som luktar mycket mindre än vad man kan tänka sig eftersom komposten blir syrad, lite som syrad kål.

Det som blir problem är när detta ska göras till jord. Då är det smidigt att inte behöva vara på balkongen. I nya huset har jag inte fokuserat på detta eftersom jag tänker mig att vi ska få till en gemensam kompost-insamling (likt stora delar av Sverige och våra grannar som bor i villa redan har).

Men att jag redan har 2 fulla hinkar stående gör att jag ändå måste ta itu med. Antingen tar man och blandar upp dessa med jord och så förmultar det och blir det jord det också. Eller så får jag ge komposten till en koloni-trädgård i närheten. Ryktet säger att Bokashi är väldigt uppskattat eftersom det är så mycket näring. Troligtvis grymt bra alternativ till att köpa jord.

Tidningsinsamling

Sopsortering är något som ligger mig nära om hjärtat. Att soprummet dessutom ligger mittimot vår ytterdörr, på andra sidan vägen, gör att jag blir påmind om att vi inte har någon tidningsinsamling ännu. Det ska vi givetvis ha. Om jag så ska dra till med extrema åtgärder och samla in tidningpapper själv. Jag har ju en lådcykel (kallas även lastcykel) trots allt.

Solpaneler

Kan inte sluta tänka på att det nog skulle passa bra med solpaneler på förrådet. Det kanske är irrationellt, men det finns också något väldigt tillfredställande med att göra sin egen el. Jag hade haft en utmärkt anledning om det var så att man kunde få ström från solpanelerna om det blev strömavbrott, men tyvärr är sådana lösningar dyrare och vanligtvis inget man installerar.

Anledningen är att man inte vill skicka ut någon el på el-nätet i samband med att man reparerar el-nätet. Vad förvånad de skulle bli om det plötsligt kom el från ett annat håll. Samtidigt är detta superfiffigt och häftigt om man skulle kunna tillverka el till sig själv och sina grannar om det blev strömavbrott, så jag hejjar på att det kommer i framtiden. Men idag så kostar det extra, om det ens är ett rimligt alternativ.

Installerar man solpaneler så används denna el till att driva exempelvis värmepanna och kylskåp i bostaden. Om det blir el över så skickas detta ut på el-nätet och du kan räkna av denna del på din egen elräkning. Eftersom solpaneler håller väldigt länge så är det ofta en bra investering.

Tidigare har man pratat om hur stora bidrag man får för att installera solpaneler, men dessa pengar är slut och nu ligger alla ansökningar i kö. Tipset är att istället använda sig av ROT-avdrag så löser sig lite snabbare och smidigare. I framtiden kanske ännu smidigare lösningar finns.

I framtiden så kanske vi har Powerwall från Tesla på väggen i förrådet?

You may also like...