Första vintern kan bli kall

Jag har kollat på lite olika värmelösningar:

  1. Luftvärmepump (luft-luft)
  2. Värmepump (luft-vatten)
  3. Insats i öppen spis (insats)

Ingen lösning är perfekt. Här i radhuset så har vi en FLVP, alltså en frånluftsvärmepump. Fiffig lösning som tar hand om värmen i luften som vädras ut. Värmen används sedan både för varmvatten, element och golvvärme. Detta är dock inte möjligt i huset på Gotland eftersom det är ventiler överallt och inte så kul att dra ventilationsrör. Dessutom är pumpen stor som ett kylskåp.

Golvvärme är bra eftersom den värmer med låg värme och stor yta. Dessutom älskar jag att ha det varmt om fötterna. Undersökningar visar att bara man har varmt på golvet så kan man ha mycket kallare i luften. Men hur man får värme i golvvärmen är utmaningen. Idag finns en värmepanna, så på sätt och vis blir det el-uppvärmt, även om man värmer vatten.

Min bror hatar golvvärme. Han har varma fötter och svettas ihjäl om det är varmt på golvet. Vi är inte riktigt samma på den punkten men det är också därför det är perfekt att halva huset har golvvärme och halva är säkert svinkallt. Då får min bror vara vid köket och jag vid vardagsrummet.

Luftvärmepumpen är fiffig och ganska prisvärd. Men den låter. Där har man förvisso möjlighet att kyla luften om det skulle vara superhett några dagar på sommaren och behöver få ner värmen i någon rum. En värmepump är en mer seriös investering, den ska tydligen inte låta lika mycket, men det krävs att man får plats med ett “kylskåp” nånstans. Det är inget man stressar fram första sommaren.

Därför blir den mest intressanta lösningen troligtvis att sätta in en insats i öppna spisen. Då kan den ge extra värme vid behov. Samtidigt får vi förbereda oss på att det antingen blir en kall, eller en dyr, första vinter.

Jag har också börjat kolla på några ventiler som “andas”. De blir varma när de andas ut och när de tar in ny luft så värms den upp. Detta låter väldigt fiffigt. Det finns också spännande lösningar där man kan lagra energi i salt. Även detta undersöker jag närmre.

You may also like...