Jag har köpt en bil

Min första bil blir en el-bil. Känns bäst.

Att ha en bil är aldrig något som jag längtat efter, men när det handlar om en el-bil så blir min kärlek till ny miljövänlig teknik större än hatet mot bilar. Att lyssna på Elon Musk prata om alla sina projekt är så sjukt inspirerande att man direkt skulle kunna köpa en Tesla.

Men en Tesla kostar 1 miljon! Så det går inte. Jag förvisso ställt mig i kö för en Tesla Model 3, men nu har jag hittat en bil som har mycket större möjligheter. Det är inte riktigt en bil, det är mer av en minibuss.

Nissan e-NV200 Evalia heter den. 7-sitsig, back-kamera och färgen är vit. Räckvidd är ca 140 km och batteriet är på 24 KwH. Vi kollade på andra färger, men när man ska utgå från vad som finns att köpa så blev det vit. Bilen är beställd från Växjö och är ett butiksexemplar. Det innebär att personalen har åkt på konferens i den och att jag fått extra rabatt utöver miljöbilspremien.

Eftersom den är enorm (ja) så är det fantastiska möjligheter att frakta både saker och folk. Jag tänker mig att besök på brädgård och i trädgårdshandel kommer gå som en dans. Det sägs att skåp-varianten av bilen får plats med 2 st EU-pallar t ex. I andra fall så kan man hämta vänner och familj vid färjan eller åka på utflykt tillsammans i samma bil.

Jag har också anmält mig på Skjutsgruppen och gruppen där man kan erbjuda att köra folk längs kustväg 140 (Toftavägen). I mitt fall så blir det mellan Tofta och Visby som min lilla vita el-buss kan gå. Det blir mer som välgörenhet förvisso men också roligt att komplettera den glesa busstrafiken på ön.

Jo, jag säger att det är min bil. Jag vet inte om vi är helt överens än, men det vi har sagt är att vi ska ha en varsin “egen” bil. Sen är det Frida som fått ett jobb, så det är hon som behöver bilen, så jag vet inte om det gör att det plötsligt blir “vår” bil istället. Det kanske spelar mindre roll egentligen.

Om detta blir min bil så kanske Fridas bil blir den där Tesla Model 3 som jag står i väntelista för. Den beräknas finnas för leverans om något år och ska kosta $35000. Lockande! Men det finns mycket annat som går att göra för dessa pengar också.

Hur jag ska ladda bilen på bästa sätt vet jag inte. Jag tänker mig att det löser sig när man fått tillgång till bostaden. Det verkar rimligt att en elektriker får hjälpa till att installera någon bra laddare. Gör ju egentligen inget om det tar 12 timmar att ladda tillsvidare. Batteriet lär ju inte vara helt dött när man kommer hem heller.

You may also like...