Perfekt tak för solpaneler

Jag har längtat så! Och nu äntligen blir det ett hus där det verkar som om taket faktiskt är gjort för solpaneler från början. Jag hade givetvis hittat en annan lösning om vi hittat ett annat hus. Solpaneler kan ju ganska fördelaktigt placeras på marken exempelvis.

Allt är kanske inte perfekt. Men om taket bara hade haft lite mer lutning och om huset var vänt lite mer åt höger. Men det är ok. Montering kommer bli enkel och slutresultatet kommer se ut som om det alltid var tänkt att sitta solpaneler där. Jämför det med hustak där man slängt upp paneler lite hur som helst och där kontrasten mot övrigt tak blir stor. Så fult. Men hemma hos oss blir det snyggt.

Jag förstår givetvis att det kostar ganska mycket och att det ofta är billigare att köpa el från el-bolagen. Men med tiden så har jag också förstått att det är väldigt miljövänligt och dessutom väldigt lönsamt på längre sikt att ha solpaneler. Känns helt rätt alltså.

Tittar man dessutom närmre på vad man kan använda elen till så har vi beställt en el-bil som vi kan välja att ladda när det är mycket sol. Hur man ställer in allt så att bilen laddar automatiskt, att varmvattenberedaren gasar när det finns mycket sol, eller hur golvvärmen justeras utifrån tillgången på egen el – det vet jag inte. Men det ger sig. Tillsvidare så säljer man bara ut elen på el-nätet när det blir för mycket. Ingen fara.

I framtiden kan det finnas lösningar där man kan lagra energi i salt-kristaller. Detta är väldigt spännande och skulle kunna innebära att man kan “ladda ett batteri” på sommaren och sedan dra nytta av det för att göra värme och el på vintern. Det vore verkligen häftigt!

Man behöver alltså inte använda vanliga batterier för att lagra el. Talande exempel på detta är att pumpa upp vatten när det finns överskott av el, och sedan låta en turbin göra el av det igen när det är ont om el. I praktiken är det så som våra svenska vattenfall fungerar. För om det inte behövs mer el “just nu” så stänger man kranarna och behåller vattnet i dammen. Behov att pumpa tillbaka vatten finns för närvarande inget behov av.

You may also like...