Geab stoppar nya solpaneler på Gotland

Pinsamt GEAB! Det är klart det finns andra lösningar än att stoppa installationerna av solpaneler för privatpersoner.

Om det nu riskerar att bli för mycket el på Gotland under soliga sommardagar så är det väl ett lyxproblem! Om problemet är mer långvarigt så kan man väl istället sluta köpa så mycket el från fastlandet.

Och att dra in mjölkbönderna i detta, oseriöst. Det är klart vi inte vill ha strömavbrott. Men att hota med bilden av de stackars kossorna som måste mjölkas är ju snarare ett hot. Då kan man lika väl måla upp bilden att man inte kan koka kaffe när det är strömavbrott.

Andra goda lösningar är annars att stanna några vindkraftverk eller börja lagra energi. Men det är egentligen ingen fara. Solpanelerna skickar nämligen inte in någon ström i systemet om det är för mycket, så lösningen är egentligen redan på plats. Geab får helt enkelt sluta trycka ut för mycket el till fastlandet.

Om Gotland blir eget el-område kan man istället justera priserna beroende på tillgången till el, då blir marknaden självreglerande. Högt el-pris kommer göra att flera köper solpaneler, lågt pris kommer leta till högre el-förbrukning.

Men frågan är om inte beslutet inte har omvänd effekt. Resten av året har det blivit fullt upp hos solpanels-leverantörerna. De söker till och med extra takarbetare för att hinna klart med alla installationer. (Hör av dig om du kan hjälpa till och installera)

Geab kanske försöker trycka på politikerna för att få till den där kabeln. När det istället kanske blir så att de förlorar sitt monopol på ön och blir uppläxade av både privatpersoner, installatörer, lokala politiker, Sveriges regering och, inte minst, ny teknik.

Så, kanske var detta ändå bara ett stunt från Geab att få fart på installationerna… stoppet kanske försvinner snart igen, även utan någon ny kabel till fastlandet.

You may also like...