Livslångt lärande i public service

Nu när tv-avgiften betalas av alla, via skatten, så är det dags att prata om public service igen. Vad ska pengarna egentligen gå till?

SVT sysslar väldigt mycket med sport och underhållning, men är det verkligen där vi vill satsa pengarna? Annat innehåll kanske är dyrare idag, men måste det verkligen bli dyrare att göra något som bildar medborgare i något som gynnar oss alla!? Jag tänker mig att det ändå går att hålla nere priset. Och öka värdet.

För att vara konsekvent bör man använda samma ämnen som i skolan. Att ha program inom områden som bild, engelska, idrott/hälsa, matematik, musik, natur, samhälle, slöjd, svenska och teknik borde inte vara några problem. Dessa ämnen måste gå att göra intressanta. För om om man på SVT skulle ha problem med det, så har vi ett ännu större problem än så. Alla Sveriges barn måste nämligen lägga 1860 timmar på just dessa ämnen i lågstadiet.

Sen är ju inte underhållning värdelöst. Verkligen inte. Men nöje finns redan på många andra platser än i public service-kanalerna. Dessutom betalar många redan för nöje på annat håll.

Problemet i samhället är definitivt inte att det finns för lite sport och tv-serier. Så här finns en möjlighet, en god potential, att verkligen göra nytta. Att via skattemedel få göra media är fantastiskt, men det är också ett stort ansvar.

Det är dags att public service blir seriöst.

You may also like...